Hasznos információk

Mire jó a vérvétel?

Vérvétellel a szervezet számos funkciójára és eltérésére fény derülhet. Rutin vizsgálatnak számít a vér alakos elemeinek vizsgálata: a vérkép, ezentúl a vesefunkció, májfunkció, vércukor, vérzsírok, gyulladásos fehérjék, vas anyagcsere és egyéb elektrolitok vizsgálata.

Ezentúl számos további speciális vizsgálat is elvégezhető a levett vérből: pl. szerológiai vizsgálatok, melyek egy-egy fertőzés zajlását, átvészeltségét mutathatják, illetve különféle hormonvizsgálatok.

Mit szabad és mit tilos enni, inni a nagylabor előtt?


Ideális esetben a rendszeres orvosi szűrővizsgálatok része az évente elvégzett „nagylabor”, vagyis a vér- és vizeletvizsgálat. Hogyan készüljünk ezekre? Mi történik a levett mintákkal?Számtalan okból elrendelhet az orvos vizelet- vagy vérvizsgálatot. Célja lehet ezeknek a szervezet egészségi állapotának felmérése, bizonyos betegségek kiszűrése. Van, amikor egymás után több vizsgálatra is szükség van, hiszen egy-egy minta csak pillanatfelvételt mutat. A bizonyos időközönként elvégzett vizsgálatokkal azonban a szervezet reakcióit is meg lehet figyelni, vagy ellenőrizni lehet a krónikus betegségek progresszióját, vagy éppen azt, hogy mennyire hatásos a javasolt terápia.Hogyan készüljünk a laborvizsgálatra?


A vér- és vizeletvizsgálatot a háziorvos vagy kezelőorvos rendeli el, ő írja a beutalót és ő jelöli meg, hogy pontosan milyen értékeket vizsgáljanak. Lehetőség van magánintézményben is laborvizsgálatot végeztetni, ez természetesen költségesebb, de nem szükséges hozzá beutaló, és gyakran mi magunk válogathatjuk össze, milyen vizsgálatokat szeretnénk. Sok intézmény kínál különböző szűrőcsomagokat, melyeket úgy állítanak össze, hogy csak bizonyos problémákra (pl. meddőség, PCOS, cukorbetegség, metabolikus szindróma stb.) koncentráljanak az elemzés során. A vizsgálatokhoz szükséges mintákat, ha máshogyan nem jelzik, kora reggel veszik le. Vizeletet általában otthon kell begyűjteni (lehetőleg reggel). A nőknél bizonyos vizsgálatokat csak a menstruációs ciklus bizonyos szakaszában lehet elvégezni. Vizsgálattól függ, hogy szabad-e enni előtte. Kérdezzünk rá erre az orvosunknál! Ha csak vizeletet kell leadnunk, általában ugyanúgy ehetünk és ihatunk, mint máskor, azonban azoktól az ételektől és italoktól, melyek megszínezhetik a vizeletet, jobb tartózkodni. Ne együnk a vizsgálat előtti napokban céklát, áfonyát. Bizonyos vitaminok és gyógyszerek is befolyásolhatják az eredményeket, ezekkel kapcsolatban is egyeztessünk az orvosunkkal. Vérvizsgálat előtt általában 8-12 óráig nem szabad enni, az elfogyasztott ételek ugyanis befolyásolhatnak bizonyos értékeket, például a vércukorszintet vagy a koleszterinszintet. Még a reggeli kávéról, teáról is mondjunk le, sőt a rágógumizás sem javasolt, mert hatással lehet az emésztésre. Akár vér-, akár vizeletvizsgálatra készülünk, igyunk elég vizet! A legjobb, ha rögtön felkelés után, még mintaadás előtt megiszunk legalább egy nagy pohárral.Vizeletvizsgálat: hogyan gyűjtsük össze a mintát?


Még vizeletürítés előtt alaposan tisztítsuk meg a nemi szervet. Használhatunk ehhez fertőtlenítő nedves tisztítókendőt, de egy tiszta, vizes törülközőt is. Kezdjük el a vizeletürítést, majd egy pillanatra szakítsuk azt meg, és tartsuk a vizeletsugár alá a gyűjtőedényt. Igyekezzünk legalább a feléig megtöltetni az edényt! Az edény legyen tökéletesen tiszta, fertőtlenített és jól záródó. Vizeletgyűjtő edényt kaphatunk az orvosunktól, de a legtöbb patikában is beszerezhetünk ilyet 100-200 Ft-ért. Egy megfelelő méretű, alaposan elmosott, tiszta, hibátlan tetővel rendelkező befőttesüveg is alkalmas lehet a célra. Legyen kéznél alkoholos filc is, előfordulhat, hogy nekünk kell ráírni az edényre a nevünket, a TAJ-számunkat. Ha a vizeletmintát nem azonnal adjuk le, lehetőség szerint tegyük hűtőbe.Vérvizsgálat: hogyan vesznek vért?

A vérvizsgálathoz általában a könyökhajlatban vagy a kézfejen található vénából vesznek vért. Bizonyos vizsgálatokhoz elegendő az ujjbegyet megszúrni egy-egy csepp vérért. A felkarra szorosan egy gumipántot tekernek, így a véna is jobban látható, könnyebb belőle vért venni. Azt is kérhetik, hogy szorítsuk ökölbe a kezünket. A vérvétel helyénél a bőrt megtisztítják, fertőtlenítik. Egy kis tűt vezetnek a vénába, a kifolyó vért pedig a hozzá csatlakoztatott kémcsőben fogják fel. Amikor a megfelelő mennyiségű vért levették, a tűt óvatosan kihúzzák, a gumipántot pedig leveszik. A szúrás helyére vattapamacsot, gézdarabkát kell szorítani, hogy a további vérzést megelőzzék. Ezt általában egy-két óráig javasolt a vérvételi helyen tartani (ragtapasszal rögzíthetjük). A vérvétel általában néhány perces művelet, hossza attól függ, hogy mennyi vért kell adnunk, milyen vizsgálatokat rendeltek el. A levett vért különböző méretű, illetve színes kupakokkal megjelölt kémcsövekbe gyűjtik:színek segítenek azonosítani, hogy milyen vizsgálatokat kell elvégezni a levett mintával. A kémcsövekre végül ráírják a TAJ-számunkat, esetleg a nevünket vagy más azonosítót. Vérvétel után ne végezzünk nehéz fizikai munkát és ne sportoljunk! Mindenképpen igyunk és együnk néhány falatot. Ha a vérvétel helye fáj, vagy hajlamosak vagyunk véraláfutásra, az óvatos jegelés is jót tehet. Forrás: EgészségKalauz

Időpontfoglalás